Tags: , ,
  • Home »
  • Nieuws »
  • ZZP’ers genieten fiscale voordelen als ze ook ondernemer zijn

ZZP’ers genieten fiscale voordelen als ze ook ondernemer zijn

 

Als zzp-er wil je natuurlijk ook de fiscale voordelen genieten, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, moet je ook door de Belastingdienst worden aangemerkt als ondernemer. Soms blijkt de Belastingdienst daar anders over te denken als jij zelf. Zo vanzelf sprekend is het dus niet dat je ook fiscaal wordt aangemerkt als ondernemer.

 

Fiscale voordelen, dáár gaat het om

Vooral in het eerste jaar van je ondernemerschap, juist als je die fiscale faciliteiten hard nodig hebt, gebeurt het regelmatig dat de Belastingdienst tot de slotsom komt, dat je fiscaal niet wordt aangemerkt als ondernemer. Het gevolg: weg zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek.

Om ongelukken te voorkomen heeft de Belastingdienst een ondernemerscheck ontworpen en online gezet. Na het invullen van de ondernemerscheck zie je een indicatie of de Belastingdienst je als fiscaal ondernemer zal aanmerken of niet.

Trouwens, ook als de Ondernemerscheck gunstig uit valt, is het verstandig de uitkomst te downloaden en te bewaren. Mochten er geschillen met de Belastingdienst ontstaan dan is de uitkomst van de check weliswaar niet doorslag gevend maar het is ieder geval een aspect dat mee telt in de afweging achteraf.

Aandachtspunten

Let op 1 : vul de check nauwkeurig in. Let op de details want soms kunnen ogenschijnlijk kleine nuances het verschil maken tussen ondernemer zijn of niet;
Let op 2 : de check is gebaseerd op standpunten van de Belastingdienst. Dikwijls heeft de belastingrechter in individuele gevallen beslist dat de door de Belastingdienst gebruikte criteria of interpretatie van de feiten niet juist zijn. Het is daarom raadzaam om een deskundige het door de Belastingdienst ingenomen standpunt te laten beoordelen, óók als dat standpunt voort vloeit uit een online-check afkomstig van de Belastingdienst.

Praktijkvoorbeeld

Accountancy Vanmorgen publiceerde recent een voorbeeld, waaruit zeer duidelijk blijkt dat de Belastingdienst achteraf vaak tot een ander besluit komt dan de zzp-er / ondernemer zelf. Een mooi voorbeeld hoe je in de praktijk bedrogen uit kunt komen.

Reageren is niet toegestaan.